foto kerkWelkom.

Hartelijk welkom op de website van de Hervormde Gemeente te Hasselt (PKN).

Op deze website vindt u informatie rond de gemeente en de vele verenigingen

De ledenpaginaknop is te zien wanneer u bent ingelogd.
Mailadressen en telefoonnummers zijn te zien als u bent ingelogd.
Leden van de Hervormde Gemeente te Hasselt kunnen hier een account aanvragen.

Nieuws

Liturgie voor bevestiging

foto bevestiging intrede 1
Liturgie
voor de bevestigingsdienst van Ds. P. Wijnberger tot predikant van de Hervormde Gemeente te Hasselt
Voorganger: ds. M. van Dam
Bekijk hier de liturgie

Liturgie intrede ds. P. Wijnberger

foto bevestiging intrede 1
Liturgie
voor de intrededienst van Ds. P. Wijnberger als predikant van de Hervormde Gemeente te Hasselt
Bekijk hier de liturgie

Zondagsschool Loïs

Zondagsschool Logo






Teksten voor de Zondagsschool.

29 september - Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad. Psalm 119: 105.
Psalm 84: 6  Klas 1: psalm 116: 1.
06 oktober - Heilig Avondmaal: geen zondagsschool.
Lees hier meer.

Activiteiten

Openingsweekend 2024

Openingsweekend

 


Openingsweekend
In het weekend van D.V. 20, 21 en 22 september hopen we met elkaar het winterseizoen te starten.
Tijdens het openingsweekend verkoopt de zendingscommissie stroopwafels en de GZB dagboek van 2025.
Lees hier meer

Mannen met een Missie

Mannen met een Missie3Mannen met een Missie
Hier is weer de bekende reminder voor aankomende d.v.zaterdagavond 7 september om 20.00 uur
Het beloofd weer een mooie avond te worden met jullie, we hopen te horen hoe we onze talenten kunnen inzetten in de praktijk van het leven, in alle afhankelijkheid!
Welkom bij Mannen met een Missie
Update; Inloop vanaf 19.30 uur We willen 20.00 uur echt wel starten met programma
Dirk van den Berg

Vrouwen-Avonden

Vrouwen avonden logo

De eerste vrouwenavond komt eraan:
zaterdag 14 september.
Lees hier meer

Seniorenmiddagen 2024-2025

SeniorenmiddagSeniorenmiddagen
Seizoen 2024 - 2025
17 september 14:30 uur
Lees hier meer

Grote of Stephanuskerk

Foto kerk
Geopend april tot half oktober op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 15.30 uur.
Uitgezonderd als de kerk verhuurd is. Neem daarvoor contact op met het kerkkantoor.De toegang is gratis.

Activiteitenweek 1Verslag van het project Groengelovig activiteitenweek.

23 juli - 26 juli

🌿23 juli

Vandaag zijn we van start gegaan met de groengelovig activiteitenweek. Een 20 tal tieners hebben zich om 12.30 uur verzameld in gebouw Immanuel voor de introductiedag.

Na het inschrijven en de groepsindeling zijn we de week begonnen met gebed en luisteren van het themalied.

Ook dachten we tijdens het *boom-moment na over Ps. 24: 1 – 10. God had David koning over het volk Israël gemaakt. Hij moest verstandig regeren, maar hij moest er vooral voor zorgen dat het volk God zou dienen en Zijn geboden zou houden. Als we doen wat God wil, dan gaat het goed met ons. Als we doen wat we zelf willen, dat zal het slecht met ons gaan. De tieners dacht na hoe zij, niet alleen deze week maar, altijd zorg kunnen dragen voor de aarde die God aan ons heeft gegeven.

*Bomen waren zeldzaam in het oude Israel, dus waar een boom stond werd al gauw een herkenningspunt, waar mensen bij elkaar kwamen om samen te praten of te overleggen (te bomen). De boom-momenten deze week zijn korte overdenkingen waarbij we aan de hand van een Bijbeltekst stil staan bij wat God tot ons te zeggen heeft vanuit Zijn woord met het oog op de schepping (omgaan met de aarde, mens en dier).

Om 13.30 vertrok de ROVA bus, vanaf gemeentehuis, richting ROVA Zwolle, waar we de groentour hebben gevolgd. Gemeente Zwartewaterland heeft dit voor ons geregeld en daar zijn we heel blij mee! En waar we nog blijer mee zijn is dat deze tieners al heel goed weten welk afval waar in hoort, of het gerecycled kan worden of hergebruikt of waar grondstoffen vandaan komen, maar ook hoe we het uit putten van de aarde kunnen beperken. Ik denk dat u en jij er nog wat van kunnen leren…. We gaan in ieder geval kijken hoe de tieners de opgedane (extra) kennis in praktijk gaan brengen deze week💪🏻

Naast de uitgebreide informatie over de werkzaamheden van de ROVA kregen we ook een rondleiding over het terrein wat voor heel veel oohhs en aahhs zorgde.

Na de mededingen en luisteren (en al beetje fluisteren) van thema lied, sloten we de dag met elkaar af.

Met wat extra bagage (kennis) reden we om 16.00 uur richting Hasselt.

Op naar dag 2!

🌱24 juli

Startklaar stonden de tieners om 10.00 uur vanmorgen in Immanuel.

We zijn met elkaar begonnen, hebben het thema lied gezongen en na alle mededelingen kon iedereen zijn/haar plekje zoeken bij het recycle depot.

Op de diverse locaties in en om het centrum van Hasselt stonden er aanhangers, herkenbaar met de groene ‘groengelovig’ vlaggen.

Op sommige locaties was het een komen en gaan van mensen, op ander locaties was er wat meer werk aan de winkel. De tieners gingen op pad de straten in, de huizen bij langs om navraag doen naar batterijen, kaarsvet, cd’s/dvd en klein huishoudelijke apparaten.

Waar menigeen voorbereid was (door de PR vooraf) op de komst van tieners was er ook iemand waarbij ze terplekke cd’s mochten uitzoeken op zolder. Van zolder “opruiming", kofferbak “verkoop” tot garage “sale”. Bakken, kratten , big shoppers , groot en klein apparatuur, alles werd uit de kast getrokken om deze tieners te voorzien van recyclebare producten.

Deze week kun je bij de diverse onderdelen een veer verdienen en welke groep de meeste heeft, ontvangt aan het eind van de week een prijs! Dit resulteerde vandaag in een ware wedstrijd.

Iedereen die iets bracht, iets inleverde ontving een zakje bloemzaadjes met de Bijbeltekst Jacobus 3:18.

Tijdens het boom moment dachten we na over Deuteronomium 22: 6 – 7. De goedheid van God is niet voor de korte termijn, maar ook voor lange termijn. Mensen denken vaak aan het hier en nu, maar God leert ons om ook zó voor de natuur te zorgen, dat er morgen nog genoeg is.

Om 13.00 uur zijn we richting de Veldschuur gefietst. De oven was warm, de ingrediënten stonden klaar, het pizza bakken kon beginnen! Na een ochtend hard werken ging dat er wel in! Ook was er tussendoor ruimte op te chillen een balletje te trappen of gewoon genieten van alle gezelligheid om je heen. Na het ijsje sloten we de maaltijd rond 15.00 uur af en was de tijd van ontspanning voorbij en de tijd van inspanning aangebroken.

Wie de uitdaging aandurfde kon mee doen met poolstokspringen. Door het veld over (of in de sloot) of zelfs zonder poolstok droog aan de overkant komen. Het zuchtje wind, zorgde soms net voor dat extra duwtje in de rug 😉. De weersomstandigheden waren perfect voor deze activiteit.

Na een middag vermaak was het om 16.30 tijd om naar huis te gaan en je voor te bereiden voor dag 3
foto 02

☘️25 juli

Gewapend met snoeischaar, hark en onkruidkrabber stonden de tieners vanmorgen te popelen om aan de slag te gaan.

We zijn de dag met elkaar begonnen, ze neurieden het themalied mee en werden onderverdeeld bij de leiding van vandaag.

Van poepscheppen in de dierenweide bij de Hazelaar, struikjes rooien en onkruid krabben bij gemeenteleden tot afvalrapen, schoffelen en snoeien voor gemeente Zwartewaterland bij de pumptrackbaan.

Voor de één voelde de werkzaamheden als ontspanning en leerzaam voor de ander voelde het als een taakstraf en hard werken😅

Mooi om zoveel bedrijvigheid in Hasselt te zien en waardevol dat deze jongeren het voorbeeld geven! Er komen zoveel reacties van inwoners met de vraag wie we zijn, wat we doen en waarom we het doen. Diaconie dichtbij!

Om 12.30 uur werd de lunch gebracht. Variërend per groep van broodje frikandel, hamburger of kroket en vele andere lekkernijen. Dit ging er prima in na een ochtend hard werken!

Tijdens het boom-moment dachten we na over Mattheüs 25: 14 – 30. De gelijkenis van de talenten (niet je vaardigheid), maar geldbedrag. De twee dienstknechten hebben hun talenten goed gebruikt. Zij zijn ondernemende mannen die het kapitaal van hun heer goed beheren, zodat het rendeert. Het is goed om te ondernemen en nieuwe dingen te proberen, maar het oog moet altijd zijn op de eer van God, liefde voor de naaste en zorg voor de schepping.

Ze hebben dit praktisch gemaakt door middel van het ruil spel. Ze zijn begonnen met een zakje chocolade munten (talenten) en waar de één eindigde met een pot bonen, een pak suikerklontjes, of een zonnebril, was er zelfs een groep die een trollykoffer, 2 tassen een voetbal en een zak bolletjes ophaalde. Die pluim vandaag is dik verdiend.

Om 14.00 werd iedereen verwacht aan de Productieweg voor het spetterfeest. Het zonnetje brak door en maakte dat er direct behoefte was aan wat verkoeling. De één koos voor de buikschuifbaan en waagde de sprong om vervolgens met enorme vaart onderaan de baan te belanden, de ander nam een plons in het zwembad. Ook was er ruimte om te chillen en lekker te kletsen.

Een middag vol vermaak en vertier. Ik heb zo’n vermoeden dat die en gene geen boe of bah meer kunnen zeggen na vandaag.

Op naar de laatste dag!
foto 03

🍀26 juli

Vanmorgen zijn we bij de kantine van Rietman begonnen. De hesjes, prikkers en vuilniszakken lagen klaar om afval te gaan rapen.

Rondom het industrieterrein, richting de haven en Mastenbroek. Wandelroutes, fietspaden en plantsoenen. Overal was er wel wat zwerfvuil te vinden. De uitdaging bij deze activiteit zat hem in het vinden van alle onderdelen van de afval-bingo kaart. Drinkpakjes, bierdopjes of kauwgom alles wat er maar enigszins op leek werd opgeraapt (en nog veeeel meer). Er werden creatieve manieren bedacht om toch aan de spelregels te voldoen 😉Alles voor een volle bingo kaart.

Er zijn zeker 6 vuilniszakken met zwerfafval opgehaald, dus de rondes waren zeker niet voor niks.

Om half 12 verzamelden we ons opnieuw in de kantine en ieder groepje ging voor zichzelf het boom-moment doen. We lazen Leviticus 25: 1 – 7. Een sabbatsjaar is iedere 7 jaar. Sabbat betekent stoppen. Hiermee wordt niet bedoeld dat de mensen een jaar lang ‘achterover konden leunen’. Sabbat is voor ons de zondag. God geeft ons ook een rustdag. Zes jaar lang mogen de mensen het land bebouwen, maar het zevende jaar moet het rusten. Ze moeten het land niet inzaaien, zodat het weer op kracht kan komen. De sabbat heeft alles te maken met een leven in vrijheid, want een slaaf (iemand die niet vrij is) moet altijd werken. Een vrij mens mag een gezond leven hebben waarin werk en rust elkaar afwisselen. Aan de hand van vragen uit de natuur-kletspot hebben we hier nog even over door kunnen praten.

Rond 12 uur stapten we aan boord op het zeilschip van Arend. We pasten er allemaal op en hadden er zin in! Met de wind in de zeilen voeren we richting Zwolle. Groen, groener , groenst! Bij de Noorderkolk gingen we voor anker en durfden de eersten een sprong te wagen in het water. Daarna volgde de rest en als laatste optie was er nog het ieniemienie bootje om aan de overkant te komen. We zijn rijkelijk voorzien van heerlijk eten voor de picknick door dames uit onze gemeente.

De frisse buitenlucht en het kabbelende water (en ook omdat het pubers zijn) maakte dat iedereen met smaak van de picknick genoot.

De middag vermaakten we ons in het water, op de boot, het ieniminibootje of op de kant met duckies lezen of potje beachtennis.

Voordat we het door hadden was het al weer tijd om terug te varen en ook nu kon dat voor een groot deel met de wind in de zeilen.

Om half 5 meerden we weer aan in Hasselt. De prijs voor de groep met de meeste veertjes werd uitgedeeld en hebben met elkaar de week afgesloten.

Dankbaar kijken we terug op een geslaagde week waarin deze jongeren zich in hebben gezet voor de schepping en de mensen om hen heen. Ze hebben niet alleen hard gewerkt, plezier gehad, maar ook geleerd zorg te dragen voor onze wereld en elkaar. Daarmee hebben ze een positief geluid laten horen en een voorbeeld gegeven van hoe het kan.

1 Timotheus 4:12 Laat niemand u minachten vanwege uw jeugdige leeftijd, maar wees een voorbeeld voor de gelovigen in woord, in wandel, in liefde, in geest, in geloof en in reinheid.

Het was prachtig om te zien hoe de jongeren hierin werden bemoedigd en aangesproken.

Iedereen die op welke manier ook heeft bijgedragen aan deze week hartelijk dank!

Maar bovenal danken we God de schepper van Hemel een Aarde voor Zijn goedheid. Hij zorgt voor ons dag in dag uit!

Namens kernteam groengelovig
🌳 Rene, Willemien, Alfred, Arjan, Iris en Janneke
foto 04

🌿Terugblik groengelovig 2024 in beeld en geluid🌱

Bekijk hier alle foto's.