foto kerkWelkom.

Hartelijk welkom op de website van de Hervormde Gemeente te Hasselt (PKN).

Op deze website vindt u informatie rond de gemeente en de vele verenigingen

De ledenpaginaknop is te zien wanneer u bent ingelogd.
Mailadressen en telefoonnummers zijn te zien als u bent ingelogd.
Leden van de Hervormde Gemeente te Hasselt kunnen hier een account aanvragen.

Nieuws

Liturgie voor bevestiging

foto bevestiging intrede 1
Liturgie
voor de bevestigingsdienst van Ds. P. Wijnberger tot predikant van de Hervormde Gemeente te Hasselt
Voorganger: ds. M. van Dam
Bekijk hier de liturgie

Liturgie intrede ds. P. Wijnberger

foto bevestiging intrede 1
Liturgie
voor de intrededienst van Ds. P. Wijnberger als predikant van de Hervormde Gemeente te Hasselt
Bekijk hier de liturgie

Zondagsschool Loïs

Zondagsschool Logo






Teksten voor de Zondagsschool.

29 september - Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad. Psalm 119: 105.
Psalm 84: 6  Klas 1: psalm 116: 1.
06 oktober - Heilig Avondmaal: geen zondagsschool.
Lees hier meer.

Activiteiten

Openingsweekend 2024

Openingsweekend

 


Openingsweekend
In het weekend van D.V. 20, 21 en 22 september hopen we met elkaar het winterseizoen te starten.
Tijdens het openingsweekend verkoopt de zendingscommissie stroopwafels en de GZB dagboek van 2025.
Lees hier meer

Mannen met een Missie

Mannen met een Missie3Mannen met een Missie
Hier is weer de bekende reminder voor aankomende d.v.zaterdagavond 7 september om 20.00 uur
Het beloofd weer een mooie avond te worden met jullie, we hopen te horen hoe we onze talenten kunnen inzetten in de praktijk van het leven, in alle afhankelijkheid!
Welkom bij Mannen met een Missie
Update; Inloop vanaf 19.30 uur We willen 20.00 uur echt wel starten met programma
Dirk van den Berg

Vrouwen-Avonden

Vrouwen avonden logo

De eerste vrouwenavond komt eraan:
zaterdag 14 september.
Lees hier meer

Seniorenmiddagen 2024-2025

SeniorenmiddagSeniorenmiddagen
Seizoen 2024 - 2025
17 september 14:30 uur
Lees hier meer

Grote of Stephanuskerk

Foto kerk
Geopend april tot half oktober op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 15.30 uur.
Uitgezonderd als de kerk verhuurd is. Neem daarvoor contact op met het kerkkantoor.De toegang is gratis.

Huis van Vrede 00Een verslag van de Project week Huis van Vrede in Utrecht

Deze week zijn Marise, Mathilde, Janien, Jeline, Femke, Mark, Lucas, John en Janneke voor een Projectweek naar het Huis van Vrede in Utrecht geweest 




Zaterdag 13 juli

Yes, ein-de-lijk is de diaconale werkvakantie naar Utrecht aangebroken! Marise, Mathilde, Janien, Jeline, Femke, Mark, Lucas, John en ik hebben er lang naar uitgekeken. Uiteraard hopen we dat dit enthousiasme de hele week aanhoudt 😉

Vanmorgen om 10.00 heeft de groep zich verzameld aan de Productieweg en zijn we de week met elkaar begonnen. De aanhanger vol geladen met fietsen, tuinstoelen en plaatmateriaal de bus vol met koffers, tassen, kratten en knutselmateriaal. Over het plaat- en knutselmateriaal deze week meer…

Drie treinreizigers zijn afgezet in Zwolle en de rest heeft gecarpoold vanaf Hasselt. De (tijds) planning voor deze dag was strak (en vol). Rond 12 uur is de carpool groep gearriveerd in Kanaleneiland Utrecht, bij het huis van de voorganger, waar we deze week wonen. Wat nu, voor het 3e jaar dat we hier zijn, voelt als een 2e thuis.

Terwijl de carpoolers gingen lossen heb ik de treinreizigers opgehaald bij station Hoog Catharijne. Om 12.45 was de groep weer compleet.

Dit hield in dat we precies 5 min de tijd hadden om ons brood naar binnen te werken, want om 13.00 uur werden we verwacht bij Huis van Vrede. Daar werden we warm welkom geheten door Gerrit. Hij is ons contactpersoon vanaf de eerste plannen /grove schets in januari tot aan de definitieve werkzaamheden deze week. Gerrit vertelde over het ontstaan van de community, het werk wat er wordt gedaan in Huis van Vrede en de buurt. Ook heb we nog even de werkzaamheden bekeken van de oud-Utrecht-gangers. Een voorrecht dat wij hier (opnieuw) een week aan mogen bijdragen. En samen te werken in Gods koninkrijk.

Het thema (lied) deze week is dan ook "diep geraakt".

Na het socializen, hop op de fiets naar hartje Utrecht om daar een escapetour door te stad te volgen. De groep werd in tweeën gesplitst en dit liep uit tot een ware battle. Je hebt denkers en doeners, mensen die navigeren en mensen die nog heel veel kunnen leren. De route leidde ons over de gracht, onder de brug, op het plein, in het park. Plekjes waar je normaal niet zou komen, maar ja…..das nou juist de bedoeling van zo'n tour 😉

Na bijna 2 uur wandelen en heel wat kilometers op de stappenteller hielden we het voor gezien en won er uiteraard één team. Vanuit daar zijn we richting het restaurant gelopen en hebben kunnen genieten van de multiculturele menukaart. Een voorproefje van deze week…. Variërend van mild tot zeer pittige gekruid, wat leidde tot verhitte gezichten en tranende ogen. De sfeer zit er al goed in!

Goed gevuld en voldaan op de fiets weer richting “huis”, waar we nog even de regels bespreken. We moeten hier tenslotte wel de komende week met z’n 9en kunnen leven.

Af en toe druppelen er nog wat buurtbewoners binnen en wordt er uitvoerig kennis gemaakt tot in de late uurtjes. Het gaat vast goed komen deze week, met de tieners, mensen bij Huis van Vrede en de buurtjes.



Voor vandaag was dit mijn verhaal, morgen is Jeline aan de beurt. - Janneke Potuyt –
Huis van Vrede 02

Zondag 14 juli

Hoi! Even een update vanuit Utrecht.

Vandaag hebben wij ontbeten in Huis van Vrede. Het was erg waardevol om met de kerkgangers en andere betrokkenen te ontbijten en persoonlijke verhalen te horen.

Na het ontbijt hebben wij dan ook in Huis van Vrede de dienst gevolgd. In de preek ging het over dat Jezus alles ziet wat wij doen. Hierin zijn wij voorbeelden van Jezus voor de mensen om ons heen. Een mooie preek om mee te nemen in deze week waar wij ons willen inzetten voor de ander.

Na de dienst in Huis Van Vrede genoten wij op het pleintje naast ons huis van een lekker gebakje gemaakt door Mathilde 😋

Na het gebakje gingen wij naar een dienst in de Jacobikerk in Utrecht. Onderweg hebben wij veel gelachen, en mooie verhalen verteld> het was namelijk heel anders om in een drukke stad te zijn met een echt stadsleven op de zondag.

In deze dienst ging het over (zondags)rust. Erg belangrijk om in alles mooie dingen te vinden. Er kwam duidelijk in naar voren dat wij tijd moeten maken voor Jezus in ons leven.

Toen wij weer thuis waren had Janneke lekker gekookt, een lekker tomatensoepie met lekkere broodjes. En een toetje na👌

S'avonds gingen we bijbelen, hierbij ging het over dat wij als mensen naar elkaar om moeten zien. Als je om je heen kijkt zien wij niet alle dingen waar mensen mee lopen. Erg belangrijk om toch aan mensen te denken en voor mensen te zorgen.

Op naar een mooie werkweek!

Liefs van ons en Gods zegen! -Jeline Booij -
Huis van Vrede 01

Maandag 15 juli

Hoi daar zijn we weer!
Even weer een update vanuit Utrecht.

Vandaag stond er veel op de planning. De ramen moest gelapt worden van Huis van Vrede (binnen en buitenkant), er is een begin gemaakt van het verbouwen van de Wonderwinkel en we hebben de tuin aangepakt.

De mannen hebben in de Wonderwinkel een deur van plek verplaatst. Ook is de ruimte efficiënter ingericht door wat dingen aan te passen. Hier was wel pas en meetwerk bij nodig!💪🏼

De rest ging de ramen lappen. Femke, Jeline en Mathilde begonnen binnen en Janien, Janneke en ik begonnen buiten. Omdat we in eerste instantie niet bij de ramen buiten konden gingen we planten (aardperen) weghalen.🌿
Dit liep een beetje uit de hand, waardoor we zowat de hele ochtend bezig zijn geweest met de tuin rondom Huis van Vrede. Nadat we hadden gegeten tussen de middag zijn we buiten gaan ramen lappen, omdat we toen wel bij de ramen konden.

Zo ging het de hele middag z'n gangetje. Tijdens het theedrinken 's middags had Janneke voor ijsjes gezorgd😃Dat hadden we echt even nodig, want we hadden ons echt in het zweet gewerkt.

Om 4 uur zijn Janien en ik samen met Janneke naar de groentetuin van Huis van Vrede gegaan. Daar hebben we even wat groentes gehaald om het avondeten te koken. Daarna zijn we nog naar de winkel gegaan om de rest voor het eten te halen.

We hadden chicken tonight gemaakt. En we hadden een gezonde fruitsalade als toetje!🍇🍎 Na het eten hebben we gebijbeld en daarna kwam Gerjo plotseling nog, wat erg gezellig was!

Nu gaan we nog even lekker voetballen en een rondje door de wijk lopen. Fijne avond verder en tot morgen!       
☀️ - Marise de Leeuw -
Huis van Vrede 03

Dinsdag 16 juli

Hoihoi!
Weer even een verhaaltje vanuit Utrecht,

Vanmorgen begonnen we de ochtend alweer optijd. Om half 9 stonden alle meiden op de stoep bij Jamila (een blinde vrouw uit Huis van Vrede). De jongens gingen weer met John mee verder klussen bij de Wonderwinkel. Wij als meiden zorgden ervoor dat haar hele achtertuin onkruid vrij werd 🌱. Dat was nogal een klus want daar waren we de hele ochtend wel mee zoet. Later in de ochtend kregen we opeens de vraag of een van ons een taalcursus Nederlands wilde geven, want de 'leraar' was ziek. Jeline wilde dat wel. Die heeft dus de rest van de ochtend les gegeven, en dat ging hartstikke goed! De mensen vonden het leuk!

Rond het middageten voegden we ons weer samen in Huis van Vrede. Ze boden heel lief aan of wij met hen mee wilden eten. We kregen heerlijk warm eten! Met onder andere aardappeltjes gehakt en tomaat. 🍅 Daarna gauw weer door natuurlijk, Mathilde en ik gingen alle ramen buiten afmaken en lappen. Ondertussen begon het keihard te regenen en waren we doorweekt, 🌧maar het is gelukkig af gekomen.. De rest (ook Albert vd Boom met het verleggen van elektra, hielp vandaag een handje mee💪) Ze gingen weer verder met de muur voor de wonderwinkel.

Jeline , Femke en Janneke gingen de deuren schuren voor de wonderwinkel. Jeline en ik gingen wat eerder weg om het avondeten klaar te maken. We gingen risotto maken. '

Net zijn we terug van een gezellige avond die Leen had georganiseerd voor de jongeren uit huis van vrede en ons. We hebben kennisgemaakt en gezellig wat spelletjes gespeeld.
Fijne avond nog verder en tot morgen! - Janien Wursten - 
Huis van Vrede 04
Woensdag 17 juli

Daar zijn we weer met een update uit Utrecht,

Vandaag bestond uit hard werken; schilderen, schuren, klei scheppen en afval prikken. Dit zorgde voor veel overuren en frustratie. We werkten op verschillende locaties en wisselden elke keer van klus. We voelden spieren waarvan we niet eens wisten dat we die hadden.

Ons middageten werd geserveerd door Sherin, de huiskokkin in Huis van Vrede. Broodjes met ei, tomaat en komkommer.

Femke, Janneke en ik gingen na het eten verder met schuren en schilderen.

Marise en Janien maakt de tuin klaar en laden de aanhanger vol met tuinpuin.

Mathilde en Yeal (jongere van HvV) begonnen aan een shift babysitten en werden daarna opgevolgd voor Marise en Janien.

John was weer te vinden in de wonderwinkel en Lucas en Mark werden aan het werk gezet in het restaurant gedeelte van Sassan.

De sfeer in Huis van Vrede is gezellig en huiselijk. Iedereen kent elkaar en heeft het beste met elkaar voor. Alles wat wij doen wordt echt gewaardeerd door de buurtbewoners.

Mathilde en Femke hebben eten gekookt. Het eten was lekker: tomatenmozzarella gnocci. Dit mochten ze bij een zieke mevrouw en haar zoon brengen in het AZC in Utrecht. We hebben nog bij het vuurtje marshmallows gegeten en alles tot laat alles voorbereid voor de doe-dag morgen.

Liefs ons - Jeline Booij -
Huis van Vrede 05

Donderdag 18 juli

Goedenavond allemaal,

Het is al weer erg laat, maar we hebben een gezellige avond gehad.

Vanochtend begonnen we de dag met een goed ontbijt. We hebben natuurlijk goede energie nodig om goed te presteren. 💪🏼

Na ons ontbijt zijn we met een gedeelte naar Huis van Vrede gegaan om de doe-dag voor te bereiden. Mathilde en Janien gingen nog even naar de winkel om een aantal dingen te halen. 10 uur begon de doe-dag en er was goede opkomst. Er was een poppenkast, er kon geknutseld worden, iedereen kon gesminkt worden en er was een suikerspinmachine. Ook kon je met de verfdraaischijf een erg mooie verftekening maken.
Al met al was het een zeer geslaagde ochtend!

Om 12 uur was het afgelopen en de meesten vertrokken weer naar huis. Wij kregen weer een heerlijke lunch van Sassan en Sherin. Met goed gevulde magen en een lekkere kop koffie gingen we de middag weer in.

Jeline, Mathilde, Lucas, Femke John en Janneke zijn bij Huis van Vrede gebleven om daar verder te klussen aan de Wonderwinkel. Janien ging samen met Yaël een activiteit voorbereiden. Marc en ik hebben met een aantal kinderen gevoetbald aan het begin van de middag.
Later hielpen we met z'n allen in Huis van Vrede.

3 uur vertrokken Jeline en Femke om het eten te verzorgen voor vanavond en te koken voor een gezin uit het asielzoekerscentrum.

4 uur vetrokken we met z'n allen naar huis om daar onze spullen te pakken om naar een strandje te gaan. ☀️En zo gingen we met z'n allen naar het strandje fietsen, ongeveer 4 km verderop. Hier hebben we de hele middag en avond heerlijk vertoefd. Het was heerlijk om zo te ontspannen. We hebben gezwommen, gevoetbald en lekker gebarbecued. Fijn om zo de dag af te sluiten.

We gaan nu lekker slapen en er morgen nog 1 dagje tegenaan!

Groetjes😃- Marise de Leeuw -
Huis van Vrede 06

Vrijdag 19 juli

Het laatste verslag en terugblik vanuit Hasselt.

De ochtend begon zoals we deze week gewend waren om 8 uur. Of eigenlijk daarvoor al want om 8 uur moest iedereen aangekleed en wel aan tafel zitten. Over het algemeen ging dit de hele week goed, maar vandaag hadden ze het wel erg zwaar. En dat was niet het enige wat zwaar was…..

Er moesten nog allerhande klusje gedaan worden in en om Huis van Vrede.

John legde de laatste hand aan de *wonderwinkel. Lucas en Mark hebben het restaurant gedeelte bij Sassan in gereedheid gebracht. Jeline kwastte er nog wat op los. Marise en Femke hebben nog 3 zakken vol straatvuil geprikt. Janien en Mathilde hebben bij Jamila de ramen nog gelapt en ik was aan het puinruimen.

Afgelopen week hebben de meiden eten mogen koken voor een ernstig zieke vrouw en en haar zoon in het AZC. Dit bij haar langs brengen heeft bij hen (en bij mij) heel veel indruk gemaakt. Atar (8 jaar) en zijn vader wonen daar ook. Elke dag lopen zij naar Huis van Vrede omdat dit een fijne plek voor hen is om overdag te vertoeven.

Bij alles wat wij deden, of het nu ramen lappen was of opruimen wilde Atar helpen. Zijn vader zei tegen hem: ,, als je wil helpen klussen dan moet je wel werkschoenen aan, dat kan niet op je sportschoenen”. We legden uit wat werkschoenen zijn en toen begreep hij het, maar je zag de teleurstelling op zijn gezicht.

Hoe bijzonder ook…..een uur later stonden er berg(werk) schoenen bij de wonderwinkel precies in zijn maat! Degene die ze daar neer heeft gezet had geen weet van dat dit jongetje juist deze nodig had!

Eén voorbeeld van de bijzondere/waardevolle momenten die we afgelopen week hebben meegemaakt. Na de middag was het nog even flink aanpoten om de laatste klussen in Huis van Vrede te klaren en ook het huis waar we deze week leefden te ontruimen en schoon te maken.

‘K weet niet wat deze week de meeste kracht, energie of zweet heeft gekost maar volgens mij spant dit laatste (opruim) uur wel de kroon. Om 17.00 uur werden we verwacht bij het restaurant in Huis van Vrede. Sassan en zijn vrouw Sherien hebben heerlijk voor ons gekookt. Gerrit bedankte ons voor het werk wat we hebben gedaan en sprak de waardering uit, ook wat deze werkweek voor hen als gemeenschap betekend. Ook richtte Rebecca (bezoeker HvV) nog enkele woorden tot ons, waar we allemaal stil van werden.

Wat voor ons als (bijna)natuurlijk wordt ervaren, voelt voor hen als een rijke zegen. Er zijn zoveel mensen uit de wijk waarbij er veel ellende en verdriet is en dat er dan een groep jongeren hierheen komt om hen te bemoedigen.

Niet alleen met klussen, maar ook de doe-dag of gewoon een potje voetbal. Het inspireert hen om door te gaan met het werk wat zij dagelijks doen.

Dankbaar kijken we terug op een bijzondere en waardevolle week. Geweldig hoe deze tieners zich hebben ingezet, écht hebben leren werken 🙃 en hebben vol gehouden! We hebben enorm veel lol gehad en voelde ons een klein beetje vader en moeder 😉

Maar bovenal danken we God onze Vader dat Hij ons allemaal de kracht en energie heeft gegeven.

Mattheüs 25:35-36 Want Ik had honger en u hebt Mij te eten gegeven; Ik had dorst en u hebt Mij te drinken gegeven; Ik was een vreemdeling en u hebt Mij gastvrij onthaald. Iedereen bedankt voor het medeleven, lieve berichtjes en vooral de hartjes (op de kerkplein app) dat deed ons goed.
Huis van Vrede 07

*De wonderwinkel is een weg-geef-kast in Huis van Vrede, waar mensen spullen kunnen doneren en ook weer mee kunnen nemen. Om het enigszins georganiseerd te laten verlopen was de vraag of wij deze ruimte, samen met een wacht/bid ruimte konden realiseren d.m.v. van het plaatsen van een wanden en deuren. Bij deze ruimte vóór de tijd en het eindresultaat na een week hard werken.

😃 Bekijk hier de video van de Wonderwinkel.

- Janneke Potuyt -

Bekijk hier alle foto's