HASSELT - Het was een lange zoektocht. “We zijn er al heel wat jaren mee bezig om een toiletgroep in de kerk te krijgen”, zegt ouderling Herman Westrik van de Hervormde gemeente. Nu wordt er eindelijk gebouwd aan de monumentale kerk.
Buiten het kerkgebouw, in het kerkkantoor is al wel een toilet. “Maar vooral met koren is één wc echt te weinig. En ook voor mindervaliden is deze niet toegankelijk”, vertelt Westrik. En dus werd er gekeken naar mogelijkheden om in het kerkgebouw een toilet te bouwen. Daar werden meerdere plaatsen voor gevonden, maar dat bleek niet haalbaar.
Zo liggen er verschillende grafzerken in het kerkgebouw. “Achter het orgel liggen nog grafzerken die jaarlijks bezocht worden”, weet Westrik. “En er liggen voorouders van het Engelse Koninklijk Huis hier in de kerk.”
En dus verlegde zich de blik naar buiten. “Maar de kerk is een monument en dus zijn er veel ontwerpen afgewezen”, vertelt kerkrentmeester Geuje van Dijk. Het Oversticht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelden flinke eisen aan de aanbouw aan de kerk. “Ik heb zo’n 30 a 40 schetsen gemaakt”, vult architect Jan Oolbekkink aan.
Toen duidelijk werd dat ook het bouwen buiten de kerk aan allerlei eisen moest voldoen, is er veel veldwerk geweest. “Dus we hebben allerlei vergelijkbare uitbouwen bekeken in het land”, zegt ouderling-kerkrentmeester Henk Schra. “Daarna zijn we weer met nieuwe tekeningen gekomen, Jan Oolbekkink is druk bezig geweest met het ontwerp.”
Die heeft jarenlang schetsen gemaakt, vertelt de gepensioneerde architect. “Dat deed ik toen Jan van der Steege nog ouderling-kerkrentmeester was. Er zijn geen voorschriften, maar je kunt niet alles doen. Dus er is een heleboel geschetst.”
Nadat uiteindelijk het ontwerp goedgekeurd werd, konden er offertes aangevraagd worden. “De uitbouw is complex”, zegt Van Dijk. “De prijzen waren ook dermate hoog dat we hebben besloten om het niet volledig uit handen te geven.”
Daarom wordt er nu gebouwd door vrijwilligers onder regie van een aannemer. “Daarmee behalen we een mooie besparing.” Toch kunnen die niet alles doen, merkt Westrik op. “Zoals het spantwerk bijvoorbeeld. Er was veel grondwerk en het spantwerk moet ook precies passen. Maar wat we kunnen, doen we zelf.”
Het bijzondere is dat er straks voor de kerk een openbaar mindervalidentoilet is. Dat wordt afgesloten van het kerkgebouw zelf, zodat de kerk niet bij nacht en ontij open is. “Mensen met een rolstoel kunnen hier straks naar het toilet. Zo’n voorziening was er nog niet in het centrum van Hasselt”, zegt Schra.
Wel kost het veel om zo’n toilet op te zetten, zegt Van Dijk. “Dus we doen een beroep op bedrijven en inwoners om ons te sponsoren. Het is niet alleen bouwen, maar je krijgt straks ook de exploitatie van het toilet.”
Via de website van de kerk, hervormdhasselt.nl, kunnen mensen de voortgang van de bouw van de toiletgroep volgen. “We hebben ook een film gemaakt van Hasselt zoals het nu is”, vertelt Van Dijk. “Je komt dan in de kerk, je ziet het huidige toilet en wat de nieuwe plannen zijn: een openbaar toegankelijk mindervalidentoilet voor het stadscentrum van Hasselt.”
Er zijn verschillende doelgroepen die daar gebruik van kunnen maken, merkt Schra op. “Je hebt de Zonnebloem die hun schip hier aanlegt en vanuit de Hazelaar is er ook een wandelgroep. Als daarvan iemand hoge nood heeft, dan moeten ze nu nog terug naar de Hazelaar. Straks kunnen ze in het centrum blijven.”
De mannen mikken erop dat de toiletgroep in de tweede helft van dit jaar klaar is. “De opzet is om, als alles klaar is, een netwerkavond te organiseren, waarbij we het gebouw openen en sponsoren uitgenodigd worden”, vertelt Van Dijk. “Er veel vrijwilligers die er een heleboel energie instoppen en dat nog steeds doen, daar mogen we wel dankbaar voor zijn.”
Wie ook een bijdrage voor de toiletgroep wil doen, kan dat doen via de website hervormdhasselt.nl.
Foto en tekst: Enrico Kolk
Overgenomen uit de Stadskoerier.nl